Björn Ydrén från Tunarps Gård i Rydsnäs socken, Ydre kommun, KRAV-odlare sedan 1988, berättar om sin ekologiska odling av kultur-spannmålen Lantvete, Svedjeråg och Dinkel (även kallat Speltvete).
Björn berättar om varför han valde kemifritt odlande och föreningen Allkorns arbete för bevarande av gamla traditionellt förädlade spannmål, bortom industrijordbrukets kontroll. Vi får också en inblick i Tunarps Gård’s historia från 1600-talet via Maurits Krusenstierna in i våra dagar.
Speltvete är sädesslag som tillhör mänsklighetens äldsta kulturväxter, har lågt GI-värde och mycket god smak. Kultursorter rika på mineraler, spår- och smakämnen med överlägsna smak- och jäsegenskaper ger gott bröd och goda bullar som smälter i munnen är omdömet från dem som smakat.
Mjöl från Tunarps Gård säljs bl.a. hos Rydsnäs Lanthandel men det används även i sambons Gunvor’s gårdsbageri, Rena Källan, som har torgförsäljning i Eksjö och Nässjö.